HRVATSKA IZNAD SVEGA
Škrinja hrvatske misli
Otac Domovine
Početna
Pišite nam
Knjiga gostiju
Komentirajte
Pisma dida Vidurine
Hrvatska misao
Potreba za međunarodnom sudskom osudom za zločine počinjene od strane totalitarnih komunističkih vlada
Ustav RH
Ustav BiH
Ustav FBiH
Croatio
iz duše te ljubim

Svake noći Boga za te molim
Pivajući kamenu i drači
Croatio ka mater te volim
Umorna si, samo mi ne plači

Sve ću pisme pokloniti tebi
Sve đardine, neka mi te kite
Croatio iz duše te ljubim
Ja te volim ka i mati dite

Još se sićam onih riči
Što mi uvik priča Ćaća
Nemoj sine nikud ići
Tvoj je kamen, maslina i drača

Nek te rani kora kruva
Kap'ja vina, zrno soli
Nek ti kušin bude stina
Al Hrvatsku sine voli

Pisme će ti pivati slavuji
Svirat će ti moje mandoline
Svaku stopu ove zemlje ljubi
Kad odrasteš voljeni moj sine

Bog i Hrvati!
Za Dom Spremni!
broj posjeta:
e-pošta
Nezavisna Država Hrvatska - Video
Flag Counter

Sve istine prolaze kroz tri faze:

Prvo se ismijavaju.
Zatim im se nasilno suprostavlja.
I na kraju, prihvaćaju se kao očite - samodokazive!

Arthur Schopenhauer

Bog i Hrvati!

Za Dom spremni!

Hrvatska Hrvatom!

SVAKI SIN DOMOVINE DUŽAN JE SLUŽITI SVOM NARODU HRVATSKOM I SVOJOJ DOMOVINI HRVATSKOJ!
ZA DOM SPREMNI!

Upišite svoje dojmove!

"Oslobođenje" Zagreba 1945.

Partizanska "prethodnica" ulazi u napušteni Zagreb

Sigurno se mnogi sjećate kako su jugokomunisti stalno prikazivali one slike na kojima se vidi kako su oni u punoj formaciji s komunističkim zastavama umarširali u Zagreb 8. Svibnja 1945. godine. Nu to jasno opovrgavaju mnoga svjedočanstva očevidaca.

Jedno takvo svjedočanstvo je i ovo veleč. Hijacinta Eterovića:

- Ja sam otac dominikanac, jedan od onih preživjelih koji su mnogo trpjeli za vrieme bombardiranja dominikanskoga samostana na rubu parka Maksimir u Zagrebu, koje su saveznički zrakoplovi izvršili 22. veljače 1944. godine.

U posliednjim danima Nezavisne Države Hrvatske i tijekom prvih godina post-1945. komunističkoga režima ja sam ostao živjeti u Zagrebu. Međutim, za Božić i Uskrs crkvene vlasti su me poslale u razna mjesta u provinciji da obavljam duhovne potrebe crkava koje su poslie proljeća 1945. ostale bez svojih župnika.

Ovo što sliedi su moja sjećanja o tom burnom periodu kako su mi ostala u pamćenju:

Dok je ratna uprava Nezavisne Države Hrvatske djelovala kako je mogla i umila, priličan broj stanovnika Zagreba joj se tajno ili otvoreno protivio. Kako se rat približavao kraju tako se nezadovoljstvo s režimom dr. Ante Pavelića povećavalo. Neki Zagrebčani su zamišljali da bi ustoličenje marksističke vlasti u Hrvatskoj dovelo do olakšice postojećih zloupotreba i boljeg poštivanja zakona.

Oni su smatrali da će njihov očekivani novi poredak, poglavito glavnome gradu, donieti način života koji će više biti u skladu s Zagrebom prije 1918., nego s onim pod ustaškom upravom 1941.-1945. Oni su očekivali da će Hrvatska Seljačka Stranka urediti način na koji će se te promjene sprovesti.

Ovi elementi razdora nisu računali na činjenicu da će poslie povlačenja Hrvatskih Oružanih Snaga u Zagreb doći talog Srednjeg Balkana. To područje se premnogo puta iztaknulo proizvodnjom ološa najgore vrste.

Odmah, čim su ušli u glavni grad ova zbirka razbojnika, koljača, sadista i političkih fanatika počela je s terorom kakvog se u Zagrebu nije vidjelo od invazije Mongola u 13. stoljeću.

Prije pojave "modernih Huna" stav Zagrebčana prema očekivanom partizanskom preuzimanju bio je dosta različit. Neki su o toj situaciji imali vrlo optimistične poglede i mislili da će se Titini partizani kad rat završi vladati podpuno pristojno. Drugi su imali više realne poglede, ali su se još nadali da će iza barem i minimalnih poboljšanja ratnih okolnosti usliediti mir.

Po mome mišljenju većina Zagrebčana koji su ostali u gradu da novu vlast dočekaju s dobrodošlicom bili su simpatizeri partizana, premda treba priznati da svi koji su o njima imali dobro mišljenje nisu o njima imali identične ideje.

Dulje vrieme Tito i neki njegovi nešto inteligentniji sliedbenici dosta su uspješno glumili rolu svoga izuma 'kako biti sve za svakoga'. Tako je dobar broj Hrvata koji nisu vjerovali u marksizam bilo u kom obliku, ipak dozvolio da ih uvjere da će s dolazkom komunizma ili socijalizma doći do inaguracije ere manjega zla. Onda, tu su bile i žene, djeca i druga rodbina pripadnika Hrvatskih Oružanih Snaga, živih i mrtvih, koji su mislili da je za njih pametnije ostati doma nego se priključiti vojnom egzodusu, koji je, kako znamo, ionako bio uvelike obterećen prilivom civilnih izbjeglica.

Ipak, u konačnoj analizi ponašanje pučanstva Zagreba bila je uglavnom određeno izjavama preko zagrebačke krugovalne (radio) postaje. Gotovo do zadnje minute ustaška straža je stajala oko ovoga centra za informacije, koji je stalno molio sve i svakoga da se i poslie kad Hrvatska vojska napusti grad ponašaju smireno i razborito. Prema tome, pro kao i anti-komunisti bili su pod utiskom da je bolje mirno ostati u svojim kućama nego se priključiti povlačenju ili se izlagati raznim rizicima izlazeći na ulice u prvim satima pojave komunista u Zagrebu i tranzicije od ustaškog u marksistički režim.

Pretežnost ovoga glavnoga ponašanja je razlog zašto su ulice glavnoga grada bile podpuno prazne kad su partizani ulazili u Zagreb. Čak su se i najzadrtiji marksisti bojali pokazati svoje glave jer su promatrali Hrvatske jedinice koje su dva ili tri dana prije za vrieme povlačenjua s juga prolazile kroz Zagreb ili oko njega. Te jedinice nisu sličile na pobijeđenu vojsku ili na vojsku koja bježi.

Protivno Niemcima, koji su naglo postajali desorganizirana razstrojena rulja, Hrvati su svoje formacije držali u podpunom redu i, uzprkos vojnoj škrtosti njihovih teutonskih saveznika, oni su bili dosta dobro obskrbljeni i naoružani i podpuno disciplinirani i pokorni zapoviedima svojih zapovjednika.

Nisu Hrvati za ništa bili posliednje trupe koje su se kroz stoljeća habsburške vladavine povlačile s bojišnice. Navike željezne discipline Carske vojske prešle su u hrvatsku vojnu tradiciju kao trajna baština.

Prema tome, u svibnju 1945., naše formacije koje su se povlačile više su nalikovale na trupe koje su bile revne i pripravne započeti nove bitke, nego na jedinice koje su se našle na gubitničkoj strani rata. Ni tračka straha , ni zabrinutosti nije se moglo primjetiti na hrvatskim vojnicima.

Nasuprot, duh homerskoga heroizma i spremnost za borbu koji je opisan u epskoj poeziji drevne Grčke i drugih naroda mogao se jasno vidjeti. I najjači komunistički simpatizeri su bili prestrašeni jer su bili u strahu da bi se ove uzmičuće trupe svakoga momenta mogle okrenuti i munjevitim naletom dokrajčiti marksistički establišmet na Balkanu prije nego Rusi, Amerikanci i Britanci stignu na scenu da spase svoje crvene štićenike.

Posebno zastrašujuća za marksističke simpatizere bila je pojava grupa "Crnaca" i "Maksovaca" ("Luburićevaca") za vrieme povlačenja. Ove jedinice su bile zalaznica odstupajuće vojske i, kao uobičajeno pravilo, to su bili zadnji naoružani ljudi koji su prošli kroz grad.

Ove jedinice bile su organizirane u odjeljenja od 20 ili 30 ljudi. Skoro svaki od njih nosio je laku strojnicu. Jedan pogled na njih bio je dosta da uvjeri svakog gledatelja da su oni bili bijesni na ove događaje (povlačenje) i da su bili u vrlo opasnom razpoloženju.

Na putu kroz grad oni su otvarali vatru na sve koje bi primjetili da kroz prozore ili iza oškrnutih vrata gledaju povlačenje. Međutim, treba zapamtiti da "Maksovci" i druge grupe nisu pucali direktno u one koji su ih promatrali. Oni bi samo oprašili po zidovima oko vrata i izpod prozora, tako da ne vjerujem da je od ove paljbe i jedna osoba bila ubijena ili ranjena. Uzprkos tome to je bio uspješan čin zastrašivanja tako da se ni najhrabriji marksist nije usudio dati oduška želji da na bilo koji način pokuša uznemiravati hrvatske trupe na povlačenju.

Kad su partizani počeli ulaziti u grad čula se jaka pucnjava iz pravca Dubrave. Malo kasnije razvila se bitka oko radio postaje gdje je nekoliko ustaša koji su se tu odlučili boriti do smrti nadolazećim partizanima pružilo jak odpor. Ja sam imao priliku slušati radio emisiju, koja je trajala za cielo vrieme borbe i čuo sam komuniste, poslie što su uspjeli zauzeti postaju, kako braniteljima i radnicima psuju ustašku majku. Neki Hrvat im je vrlo oštro uzvratio. U pamćenju mi je ostala ona njihova svađa i međusobno dobacivanje uvreda koje se moglo jasno čuti preko radio valova. Većina ovoga događala se oko 10 ili 11 sati na večer 8. svibnja 1945.

Tek drugi dan, 9. svibnja oko 10 sati prije podne pojedine kolone partizana počele su pomalo dolaziti ulicama napuštenoga grada. Sjećam se da je jedna od tih kolona dolazila iz pravca Dubrave prema Vlaškoj ulici. Druga je obkolila i zauzela željeznički kolodvor.

Moglo se jasno vidjeti da su ove partizanske formacije bile u smrtnom strahu. Iako su ulice bile podpuno prazne i nigdje nije bilo nikakva odpora Titovi heroji su bili zamjetljivo nervozni i izgledalo je da su svakoga momenta očekivali da će biti napadnuti iz zasjede. Mnogi od njih nisu se usudili prelaziti ulicu osim prignuti i u punom trku kao da su svake sekunde očekivali da će im oko ušiju početi zviždati tuča puščane tanadi.

Prve crvene jedinice koje su ušle u Zagreb nisu bile sastavljene od hrvatskih komunista. To su u glavnom bili Crnogorci, ili oni iz drugih predjela južno i iztočno od hrvatskih teritorija. Njihov izgled davao je dojam neuzporedivo gori od bilo koje jedinice Hrvatskih Oružanih Snaga.

Mnogi od njih bili su bosonogi, a svi su bili blatni, neobrijani i odjeveni u razne prnje. Njihova lica su odražavala smjesu okrutnosti i straha. Njihovo ponašanje na željezničkom kolodvoru je bilo smiješno. Kolodvor je bio podpuno prazan ali partizani su se pažljivo šuljali od vagona do vagona i bili su spremni na svaki sumnjiv zvuk dati se u bijeg glavom bez obzira.

Zaista, njihov ulaz u Zagreb nije ni malo sličio na "herojsku pobjedničku armiju" o kojoj su Titini propagandisti počeli kasnije pričati.

Takvo je ponašanje normalno utjecalo i na ponašanje građana Zagreba, uključivši i one komunistički orientirane. Čak se i najzadrtiji marksisti nisu usudili izaći na ulice i nisu ni pokušali pozdravima dočekati svoje "drugove" ili izkazati svoje veselje za njihov dolazak u grad. Svatko je imao osjećaj da su oni još uvijek na pola očekivali da će se Hrvatska vojska iznenada vratiti i poslati ovu odrpanu (od Rusije, Velike Britanije i Amerike dobro naoružanu) smjesu gerilaca u one dielove Balkana iz kojih su nedavno dopuzali.

Tri ili četiri dana poslie pojave ovih izmiješanih balkanskih grupa u hrvatskoj metropoli, u grad su počele ulaziti hrvatske komunističke formacije iz Dalmacije i Slavonije. Ovi su pružali daleko bolji izgled, kako u odjeći tako i u ponašanju. Prvi put od početka rata 1941., vidio sam komuniste koji su jašili na konjima i imali čizme na nogama. Konji i čizme bili su znak nekakvog višeg položaja hrvatskih partizana, (te čizme su vjerojatno prije par dana skinuli s mrtvih i zarobljenih hrvatskih i njemačkih vojnika, što potvrđuje i sliedeća rečenica, nap.a.).

Uzprkos tobožnjim opomenama u svezi s pljačkom partizani su odmah svim muškim stanovnicima koje su mogli naći počeli skidati cipele. U tim prvim danima "oslobođenja" izgledalo je da partizani nisu nikome mogli gledati ravno u lice. Njihove oči bile su samo za gledanje u obuću i svakoga prolaznika koji je na nogama imao cipele oni su prisilili da ih skine i njima preda. Tek kasnije motorizirana vozila i tenkovi ulaze u Zagreb.

Svi stanovi su bili orobljeni, naročito oni u južnom dielu grada nu izgleda da su oni siromašniji dielovi pučanstva, koji su živjeli u predgrađima, posebno u Trnju, pretrpili najgoru pljačku. Komunisti su širili vijesti da su njihove vlasti neke pljačkaše strieljali ili objesili nu nitko nije vidio niti jedno od njih.

I dok se ovo odigravalo osjećaj optimizma koji je radi okončanja rata prevladavao u velikom broju stanovnika polako se pretvarao u razočaranje, beznađe i, konačno, u paniku.

Pet ili šest dana poslie ulazka prvih partizana u Zagreb, kolone zarobljenih njemačkih i (od Britanaca izručenih) hrvatskih vojnika počimaju stizati sa sjeverozapada. Poredani u redove po četiri oni su kroz grad prolazili u sva doba noći. Ove su procesije zarobljenika oko deset dana punile sve glavne ceste.

Moj dojam je bio da je broj ovih vojnika bio bezkrajan. Ali ne sjećam se da sam među njima vidio mnogo ustaša. Domobrani su oni kojih se najviše sjećam. Nije bilo miješanja hrvatskih i njemačkih zarobljenika. Svaka narodnost išla je u zasebnim kolonama i različitim ulicama.

Niemci su vidljivo bili više ratom izcrpljeni i potišteni od Hrvata. Nu i ovi su bili neobrijani i vrlo umorni od nespavanja i manjka hrane i vode. Težko su hodali, vukući noge i na njihovim licima nije bilo osmijeha niti pozdrava gledateljima koji su stajali na pločnicima. Ipak, oni su zadržali svoj vojnički izgled i bilo je očito da su to hrvatski vojnici-zarobljenici.

Činjenica da su bili u Zagrebu i svojoj vlastitoj zemlji davala im je tračak nade u život. S druge strane, u držanju i obćem izgledu Niemaca nije bilo ni traga humanosti. Oni su izgledali kao animirani leševi, hodajući mehanički kud god su gonjeni kao da su pod nekom čudnom daljinskom kontrolom.

Moj dojam je bio da je broj njemačkih i hrvatskih zarobljenika koji su kroz grad prolazili bio odprilike jednak. Čuo sam, također, da su njemački vojnici, koji nisu bili potrebni za rad na javnim radovima (kao na koncentracijskim logorima i mjestima gdje su vršena masovna strieljanja) bili masovno pobijeni na raznim mjestima u unutrašnjosti zemlje. Jame na jadranskim otocima su isto su postale zgodna mjesta za riešavanje problema s viškom ratnih zarobljenika.

Malo se naroda pojavljivalo na ulicama da gleda prolaz ovih masa zarobljenika kroz grad. Pučanstvo je ove kolone radije promatralo iza zatvorenih prozora. Nigdje nisam vidio da je itko nudio hranu ili vodu zarobljenicima koji su očito doslovno umirali od žeđi, glada i umora.

"Veliki strah" prožimao je Zagreb u svibnju 1945., isto kao što se i originalni osjećaj toga imena (Grande Peur) razširio Francuskom u ljeto 1789. godine. Ali 1945. je imala čvršće temelje za emanaciju od onoga "Velikog straha" 1789. godine.

Ubojstva su počela odmah prvih dana okupacije. Rečeno mi je da su vršena samo u parku Maksimir. Oko mjesec dana poslie završetka rata komunističke vlasti su naredile da se svi domobranski častnici moraju prijaviti lokalnim vlastima. Najavljeno je da su potrebni za služenje u Jugoslavenskoj armiji. Mnogi od ovih ljudi bili su pričuvni častnici koji nikada nisu bili u aktivnoj službi Hrvatskih oružanih snaga. Neki od njih bili su stari ljudi koji su se borili u Austrougarskoj vojsci 1914.-18., ali nisu bili pozvani u službu 1941.-45.

Oni su bili registrirani kao posliednja pričuva Nezavisne Države Hrvatske, za uporabu jedino u slučaju krajnje nužde. Do te nužde nije nikada došlo jer se hrvatska vlada odlučila na povlačenje radije nego se boriti do zadnjega čovjeka. Broj veterana invalida, koji su bili u aktivnoj službi samo u prvom dielu rata, a ostali su u Zagrebu ubrojeni su u ove domobranske "oficire".

Radi prisutnosti ovih kategorija bivših i potencijalnih ratnika među pučanstvom glavnoga grada velik broj ljudi se prijavio u vojarne koje su bile u Maksimiru i Dubravi. Sjećam se da je njihova kolona bila najmanje kilometar duga.

Nitko se od ovih ljudi više nije vratio kući, niti sam ja ili itko drugi od civilnoga pučanstva Zagreba ikada saznali išta o njihovoj sudbini. Čitavo pučanstvo bilo je zgroženo ovim incidentom. Od onoga momenta kada su ove nesretne žrtve vojne i političke birokracije jednostavno nestale bez traga, strah i zloslutnja vladali su onim što je nekada bio "veseli Zagreb".

Poslie nekoliko mjeseci svatko je morao imati novu osobnu kartu. Svatko, bez iznimke, dobio je tu kartu sa slikom i fizičkim opisom. Izdavane su tri vrste ovih karata. Broj, koji je bio otisnut unutar pečata na svakoj karti, bio tako malen i nezamjetljiv da ga mnogi ljudi uobće nisu primjetili, ili ako i jesu, nisu ga smatrali važnim. Ali, za poslieratno pučanstvo u Hrvatskoj ovi brojevi su bili od životne važnosti.

Broj "1" na karti značio je da je pojedinac kojemu je taj broj pripisan aktivni član Jugoslavenske komunističke partije ili u najmanju ruku "radi ratnih usluga" u njihovu korist, od novih komunističkih vlasti smatran povjerljivim.

Broj "2" bio je za politički nevažne osobe, članove tzv. "sivoga množtva" ili "sivih masa", a broj "3" na karti značio je da je vlastnik karte protivnik marksizma i da ga treba strogo paziti.
Svakako, i ja sam dobio svoju kartu. Kao dominikanac naravno da sam bio registriran pod brojem "3".

Pod komunisrtičkim režimom živio sam više od dvie godine. Ne mogu se sjetiti da sam za to vrieme vidio da su komunisti vršili bilo kakvu obnovu porušenih objekata. Koliko se sjećam nije bilo nikakve izgradnje ni popravaka iako je Tito i njegov režim od UNRRA-e (United Nations Relief and Rehabilitation Administration, nap.a.) dobivao goleme pošiljke svakovrstne pomoći.

Titini su pristaše pograbili iz UNRRA paketa sve što je bilo za jesti, obući, obuti ili uporabivo na bilo koji drugi način. Paketi su dieljeni članovima Partije, partizanskim borcima i njihovim obiteljima. Ostalo pučanstvo nije dobilo ništa.

Između konca rata 1945. i konca 1947., sva djelatnost Titine vlade bila je usmjerena uglavnom prema jednom cilju - likvidaciji svih stvarnih, potencijalnih ili zamišljenih neprijatelja. Noćna uhićenja, otmice i masovna umorstva bila su glavni dio posla. To je bila ponovna "Vladavina terora" iz 1793.-94., jedino što je ova trajala mnogo dulje i jugoslavenski su komunisti i socijalisti bili puno krvaviji čak i od svojih najfanatičnijih jakobinskih prototipova. Ukratko, to je bilo vrieme masovnih boljševičkih "čistki".

Ovaj kratki prikaz moga pamćenja iz godina 1945.-47., je točan prikaz moga osobnoga izkustva, doživljaja i utisaka. Stoga, spreman sam sve ovo pod zakletvom potvrditi i spreman sam pred bilo kojom osobom ili institucijom dokazima posvjedočiti točnost svega što sam ovdje iznio.

Veleč. Hijacint Eterović
1. prosinca 1961.
Lynch, Nebraska, USA

Za one krvave poratne mjesece i godine tajnik papinskog nuncija u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj dr. Giuseppe Massucci u svome dnevniku piše:

"Gorke suze teku bez prestanka. Nove kazne neprekidno šalju ljude u smrt vješanjem. Ciela zemlja je preplavljena potocima suza. Poslie masakra nekoliko stotina tisuća hrvatskih vojnika i civila u prvim mjesecima komunističkoga režima, strieljanja i vješanja se i dalje nastavljaju dan iz dana. Očito ova politika masovnih ubojstava je politika novoga režima radije nego serija djela koje čine neki neodgovorni elementi. Nikoga u Hrvatskoj nema tko za nekim ne tuguje."

Naši mladi ljudi moraju saznati za ove jugokomunističke, a.k.a. "antifašističke" mega-zločine nad njihovim predcima.

Nasliednici, sinovi, unuci i praunuci tih krvnika svim silama se danas u Hrvatskoj bore protiv njihova odkrivanja jer znadu da kada dođe dan, a on mora doći, da taj magnum crimen izađe na vidjelo pred čitavim svietom da je to dan njihova nestanka s političke scene u Hrvatskoj.
Za uvijek!

Sliedi svjedočanstvo partizana-djeteta "hrvatskog Srbina" Dušana Vukovića

Jedini genocid koji još nije lustriran

Švicarski filozof Henri Frederic Amiel (1821. - 1881.) napisao o Rusima još davne 1856. godine: "Opori darovi u posliednje su vrieme ostavili svoj pečat na Moskaljima. Određena tmurna tvrdokornost, neka primitivna okrutnost, pozadina divljačke oporosti, koja pod zamahom okolnosti može postati neumoljiva čak i nemilosrdna hladna neukrotiva sila koja bi radije sviet razbila nego bi popustila nerazorivom instinktu barbarske horde još prisutnoga u poluciviliziranoj naciji…

Kako strašni gospodari bi bili Rusi ako bi ikada uspjeli svoju vlast proširiti na južne zemlje. Polarni despotizam, tiranija kakvu sviet još nije vidio, tiha kao tama, oštra kao led, bezćutna kao bronca, robstvo bez odahnuća."

Ni Amiel, ni nitko drugi tada nije mogao ni zamisliti da će se baš u tim "južnim zemljama" kojih devet desetljeća kasnije izleći mnogo primitivnija, okrutnija, hladnija i neumoljivija barbarska horda od one ruske. U barbarstvu, krvološtvu i bestijalnosti svake vrste ova horda krvoločnih divljaka nadmašiti će Atiline Hune, Gengis-kanove Mongole i sve druge divljačke horde koje su ikada stupile na tlo "Civilizirane Europe".

Ova krvava horda, pod imenom "Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije", izvršila je najstrašniji genocid nad hrvatskim narodom pred očima i s pomoću baš te "Civilizirane Europe".

Tiraniju i robstvo bez predaha, koje je hrvatski narod tada trpio pod jarmom ove horde, čitav "civilizirani" sviet je vidio, ali je glumio da ih ne vidi.

Svjedočanstvo partizana-djeteta Dušana Vukovića

Dušan Vuković bio je "hrvatski Srbin" iz Dalmacije. Evo njegovoga svjedočanstva u cielosti:

- U partizanski odred "Svilaja-Mosor" stupio sam u rujnu 1943., u selu Maovice u podnožju brda Kozjak. U to vrieme još nisam bio navršio jedanaest godina starosti. Moj stariji brat već je bio u partizanima i ta činjenica, zajedno s neobuzdanim načinom života kojim sam živio, bio je razlog za moj odlazak u redove Titine vojske.

Želim naglasiti da ja na taj korak nisam bio prisiljen radi ponašanja Hrvatske vojske, niti talijanskih jedinica u tom sektoru. Ni jedna od ovih oružanih snaga uobće nije uznemiravala moje selo.

Komandir odreda "Svilaja-Mosor" bio je kapetan Bogdo Njeguš iz Drniša u Dalmaciji. On je danas direktor Hrvatskog geološkog instituta, koji se nalazi na 3b/V Đorđićeva ulica u Zagrebu. Naš politički komesar bio je Mile Njegić iz Miočića.

Kasno 1944. ja sam bio premješten u osmu brigadu Dvadesete udarne divizije, koja je bila pripojena VIII. korpusu "Narodnooslobodilačke armije". Ovom partizanskom formacijom zapoviedao je general Petar Drapšin. Naše su jedinice snabdievane od strane britanskih oružanih snaga. Maršal Aleksander, englezki zapoviedajući general, naredio je da kroz Knin u unutrašnjosti Dalmacije i Gospić napredujemo prema Rijeci. Time bi mogli pomoći u stvaranju obruča oko neprijateljskih snaga koje su se povlačile prema sjeveru.

Kad smo zauzeli Knin mi smo zarobili broj Niemaca i hrvatskih ustaša i domobrana, kao i grupu srbskih četnika koji su bili pod komandom vojvode Momčila Đujića. Major Marinković, koji je bio šef kninskoga vojnog područja, naredio je masakar ovih zarobljenika podieljenih u grupe od pedeset do stotinu ljudi.

Grupe koje su vršile strieljanja radile u smjenama. Uzprkos mojoj mladosti i meni je dodieljena dužnost strieljanja zarobljenika, ali težka njemačka strojnica, tzv. "šarac", koju su mi dali za taj posao, bila je za mene pretežka. Zbog toga ja nisam direktno sudjelovao u ubojstvima, ali sam gledao sve što se događalo.

Procienjujem da je moja jedinica ubila 700-1000 četnika, možda 700 Hrvata i više od 1.500 njemačkih vojnika, uz kojih desetak Talijana, koji su ostali s Niemcima poslie pada Italije 1943. godine. Četnici su bili pripadnici tzv. "Dinarske divizije".

Pošto mi je okolica Knina vrlo dobro poznata, ja još uvijek mogu pokazati točno mjesto gdje su masakri izvršeni. Oko dva kilometra od grada je mjesto zvano Borići. Tu su njemački zarobljenici bili prisiljeni kopati velike rupe. Onda su zarobljenici u grupama po deset vezani telefonskom žicom. Kako je svaka ova grupa odvođena na rub koje rupe stražar bi ustrielio prvoga u redu. Prilikom pada ovaj bi za sobom u rupu povukao drugu devetoricu. Partizani bi onda iz svojih strojnica izpalili rafale u tiela još živih žrtava. Po tom su u rupe i bombe bacali.

Kad su grupe svezanih zarobljenika privođene na rubove ovih masovnih grobnica znale su se dogoditi i neke dramatične scene. Sjećam se da su različite nacionalnosti išle u smrt na načine koji su ocrtavali njihov nacionalni karakter.

Neki Niemci i Talijani molili su ubojice da im poštede živote inzistirajući da nikada nisu nikome zla činili. Većina Hrvata išla je u smrt u smrknutoj šutnji, dok su neki od njih stražare psovali i udarali nogama. Srbi su vrištali i nadmašili Hrvate svojim psovkama. Nu svi su oni likvidirani bez imalo milosti.

Iz Knina uputili smo se prema Gospiću gdje su nam Hrvatske oružane snage pružale strašan odpor. Od Knina do Gospića bili smo u neprestanim bitkama s njima. Kad bi uspjeli uhvatiti kojega ustašu bilo nam je dozvoljeno s njime činiti po svojoj volji.

Gledao sam kako su naši zarobljene ustaše vezali za borove a onda vrlo polako u srdce žrtve zabadali talijanski bodež (stiletto). Svrha ove vivisekcije, kako mi je rečeno, bila je pribavljanje objektivne pouke o funkciji srdca kao što je ona kojoj su studentu biologije i psihologije izvrgnuti u laboratorijima sveučilišta.

Domobrani su bili nešto bolje tretirani naročito ako je komandir jedinice koja je nad njima imala kontrolu bio Hrvat. A ako je bio Srbin i oni su loše prošli. Iako su hrvatski partizani možda i spasili nekolicinu svojih katoličkih sunarodnjaka oni su se u maltretiranju i ubojstvima zarobljenika natjecali s njihovim srbskim drugovima. Na koncu došlo je naređenje da ako je komandir jedinice bio Hrvat da politički komesar mora biti Srbin i vice versa.

Vidio sam da su neki zarobljenici odvođeni u stranu od glavne grupe. Kada bi se malo udaljili partizani su im pucali u leđa, a onda bi nam rekli da su to učinili zato što su žrtve pokušale bježati. Naši su viši oficiri opravdavali ova ubojstva tvrdeći da su ovi ljudi koje smo mi masakrirali ubijali nevine ljude i da ne postoji mogućnost da oni promiene njihovo "fašističko" i "protunarodno" ponašanje.

Kod Gospića ustaše su se borile s odlučnošću kakvu valjda ni oni sami nisu do tada vidjeli. Ovdje je bitka bila jednostavno strahovita, najvruća od svih koje sam ikada vidio. Čak i prije nego je borba počela mi smo znali što nas čeka, jer gospićke ustaše su bile vrlo dobro poznati ratnici. Oni bi nas pustili da se do njihovih rovova približimo na udaljenost manju od deset metara, a onda bi neprekidnom paljbom razbili našu čitavu jedinicu.

Vrlo je malo njih živih palo u naše ruke. Oni su se borili do zadnjega daha, a onda bi se ubili zadnjim nabojem koji im je preostao. Od čitave jedinice (bojne koja je ostala braniti Gospić, nap.a.) samo oko 20 ili 30 njih, podpuno bez streljiva i već više mrtvi nego živi, palo je u naše ruke. Mi smo ove izcrpljene ratnike na mjestu likvidirali.

Pošto smo u ovoj bitci pretrpjeli vrlo težke gubitke mi smo se osvetili na pučanstvu Gospića. Sliedili smo naređenja koja nam je dala OZNA da smaknuća ovih ljudi vršimo na razne načine. Ponekad smo žrtvama izvadili srdce a onda bi tiela sakrili u krhotinama zgrada koje su bile porušene za vrieme borbe.

Po svemu sudeći OZNA je htjela stvoriti dojam da su žrtve stradale prilikom rušenja zidova i podova. Drugi leševi skrivani su u pećinama u brdu nedaleko od Gospića. Vidio sam jednoga ustašu koji je bio živ oderan a onda njegovom kožom obješen na ogranak jednoga stabla.

Vjerujem da je tada u Gospiću ubijeno oko 400 ljudi, većina njih na vrlo sadistički način. Isto tako, želim napomenuti da sam vidio oficire koji su bili u pratnji ruske delegacije koja je došla pregledati partizanske operacije kako slikaju one leševe u pećinama. Vjerojatno su te slike kasnije rabili kako bi nasamarili Zapadne saveznike da misle da su ustaše ili neki drugi Hrvati počinili te zločine.

Poslie kad smo se oporavili od borbi kod Gospića uputili smo se prema Senju i Novom Vinodolu. Onda smo se priključili partizanskim formacijama koje su se približavale Rijeci. Kod diela Rijeke zvanog Sv. Katarina imali smo ogorčene bitke s hrvatskim postrojbama. Odatle smo se uputili prema Sloveniji.

Kada smo ušli u Ilirsku Bistricu zarobili smo velik broj njemačkih i hrvatskih vojnika. Relativno mali broj Niemaca odjeljen je od ostalih i grupiran prema zvanju (zanatu) kojem su pripadali u civilnom životu. Naprimjer, jedinica kojoj sam pripadao preuzela je šofere i mehaničare. Ostali zarobljenici bili su pobijeni u neposrednoj blizini mjesta. Primjetio sam da su ovi Hrvati na sebi imali njemačke odore, ali na rukavima su imali hrvatski grb (hrvatski legionari, nap. a.). Najvjerojatnije samo je 2% ovih ratnih zarobljenika preživjelo masakar i poslano prema Zagrebu.

Većina zarobljenika je strieljana, ali prije nego su dobili ovaj konačni coup de grace oni su pretrpili grozna mučenja. Svojim očima sam vidio kako im partizani režu nosove, uši, kopaju oči i u njihovo meso urezuju razne simbole, posebno onima za koje su mislili da su možda služili u Gestapo-u.

Partizanskim regrutima unovačenim te 1945. godine dato je kratko "obrazloženje" za masakriranje ratnih zarobljenika. Naravno, zarobljenici prije strieljanja nisu bili privedeni nikakvom sudu. Način na koji će biti ubijeni ostavljen je na volju lokalnim komandirima, koji su opet samo sliedili naredbe komande VIII. korpusa da se sve zarobljenike mora likvidirati.

Ne mogu točno procieniti broj žrtava jer su likvidirane kroz dosta dug period vremena i od različitih skupina likvidatora. Često smo čuli duge strojničke rafale pa mislim da je likvidiran vrlo velik broj zarobljenika. Znam da je u Sv. Petru i okolici Kraša ubijeno 1.000 njemačkih zarobljenika. Tu je ubijeno i nešto Hrvata. Koliko se sjećam nismo dobili otvorenu zapovied da ubijamo civile, ali pošto su bili pomješani s vojnim osobljem, ubijali smo i njih.

Evo imena partizanskih jedinica koje su izvršile glavne masakre i imena oficira i komesara koji su njima zapoviedali:

Prvi bataljon (moja jedinica) 8. brigade, 20. Udarne divizije, 8. korpusa "Četvrte narodnooslobodilačke armije"; komandant 20. divizije pukovnik Bogdan Pečetić; komandant 8. korpusa general Petar Drapšin, komesar Vladko Ćetković; komandant 8. brigade podpukovnik Ivo Purišić iz Muća, komesar Dragutin Crnogorac iz Kninskog Polja; komandir moga bataljona bio je Mile Knežević, koji je bio iz Maovica; komandir 2. bataljona naše brigade bio je Dane Bogunović iz Vrela kod rijeke Zrmanje, a komesar Rančić iz sela Vojnić u okolici Sinja.
Dvadesetšesta divizija 8. korpusa; komandant Marko Bace. Komandant 8. brigade ove divizije bio je major Simo Dubajić iz Bukovice.
Osma Kordunska divizija; komandant Jože Skočilo, komesar Đuro Kladarin (danas direktor novina Zagrebački Vjesnik).
Šesta Lička proleterska; komandant Đoko Jovanić (sada šef Zagrebačke vojne oblasti), komesar Rade Žigić.
Jedanaesti korpus; komandant Većeslav Holjevac.
Četvrta crnogorska proleterska divizija; komandant Lazo Lopačić.
U masakrima su svoje ruke imale i neke jedinice 19. divizije i 7. banijske.

U lipnju 1945. ja sam premješten u zaštitni bataljon Druge armije koja je bila stacionirana u Zagrebu. Zapoviedajući oficir Druge bio je general Ivan Gošnjak, njezin komesar bio je Rade Žigić, a načelnik štaba general Ivan Šibl.

U Glavnoj komandi grada vidio sam kako su likvidirali grupu od 500 zarobljenika. Ubijani su u manjim grupama, a smrt su morali čekati pod najstrahovitijim uvjetima koji se mogu zamisliti; gladni, žedni i izmučeni od neprekidnog zlostavljanja, zbijeni u vrlo tijesne, krvlju uprljane i na sve druge načine zagađene ćelije.

Masakri su izvedeni na obali rijeke Save ili u šumi parka Maksimir. U ovu šumu zarobljenici su odvoženi u kamionima zvanim "Marica". Većeslav Holjevac je imao vodeću ulogu u ovim likvidacijama.

Jedna drama za vrieme ovih masovnih ubojstava ostala je duboko usječena u moje sjećanje. Šef OZNA-e koji je naredio pokolje počinjene oko Ilirske Bistrice bio je Mile Beljan, Srbin iz sela Miočić kod Drniša.

U Zagrebu, međutim, oficiri vojne OZNA-e bili su Novica Radović (sada služi u Sudskoj zaštiti u Sisku), Rade Ljubičić i Stevo Nišević. Jednoga dana oni su mi pokazali grupu mladih ustaša, od kojih ni jedan nije bio stariji od 16 godina. "Gledaj Dušane," oni su mi rekli, "ima i mladih ustaša." Onda su dječake odveli na obalu Save, gdje ih je jedan svećenik izpovjedio i dao im odriešenje. Kad je to završeno partizani su dječake izboli bajunetama i njihova tiela bacili u Savu. Ista sudbina stigla je i svećenika.

Drugo grupno ubojstvo koje ga se živo sjećam bilo je umorstvo velike grupe ranjenih hrvatskih vojnika koji su kao dragovoljci služili na Iztočnom frontu. Kad su partizani ušli u Zagreb oni su bili u bolnicama Zagreba. Oni su najprije odvezeni u zatvor u Petrinjskoj ulici, a onda su odpremljeni negdje drugdje gdje su ubijeni. (Vjerojatno se radi o ranjenicima koji su završili u Jazovki, nap. a.). Ja nisam bio svjedok umorstva, ali sam o njima čuo iz pouzdanih izvora i, iako mlad koliko sam tada bio, ova epizoda mi se ogadila više od svih doživljaja koje sam gore naveo.

Dok sam bio u Zagrebu imao sam obilan broj prilika gledati masakre vojnih i civilnih grupa. Potrebno je spomenuti da su ubojice, po njihovoj poznatoj navici, svim žrtvama prije nego su ih ubijali oduzimali sve vriedne stvari, ako su ih imale. Žrtvama koje su imale zlatne zube izbijali su kundacima svojih pušaka. Na ovaj način posebno su mučeni i ubijani njemački oficiri.

Iako bez ikakvog stvarnog razuma o onome što činio i što je rat, ja sam otišao u partizane u dobroj namjeri. Stvari koje sam vidio dok sam bio u 8. brigadi XX. divizije i u zaštitnom bataljonu Druge armije uveliko su uzdrmale moju dječačku vjeru u ono u što sam tada vjerovao.

Svejedno, izgledalo mi je da za mene nema drugoga mjesta osim u toj vojsci. I tako, ja sam u njoj nastavio služiti na raznim dužnostima. Konačno, postao sam šefom Pratećeg odjela "Državnog Sekretarijata za Unutarnje Poslove Federativne Narodne Republike Jugoslavije". Ali sada ja više nisam bio dječak, nego radije odrastao mlad čovjek kadar misliti sam za sebe i razlikovati pravo od krivoga. Radi nezavisnosti uma koji se u meni razvijao došlo je do moga neslaganja s mojim kolegama i višim oficirima. Zbog toga bio sam prisiljen napustiti moj posao i pobjeći u Italiju.

Sve ovo što sam gore naveo učinio sam drage volje prema diktatu svoje savjesti. Ništa od onoga što se događalo nisam pokušao prikriti, pa čak ni one radnje u kojima sam i sam sudjelovao, jer želim biti od barem neke pomoći u borbi protiv Vladavine Terora koja me je učinila žrtvom svoje obmane dok sam još bio dijete. Odlučio sam dati ovo svjedočanstvo poslie dosta dugog zrelog promišljanja. Danas mi sjećanje na moje djetinjstvo izgleda odvratno i shvaćam da je mnogo onoga što sam onda doživio, i o čemu sam u to vrieme malo razmišljao, sramotno i pokudno.

Mojim podpisom potvrđujem točnost i istinitost svih izkaza koje sam gore naveo. Ovi izkazi su su točno zapisani i prije moga podpisa meni pročitani. Izjavljujem da sam spreman da isto potvrdim pred svakom ovlaštenom komisijom ili tribunalom.

Dušan Vuković

Razni Goldsteini, Klasići, Jakovine i drugi jugoslavenski istoričari, kojima je još dozvoljeno da žive i rade to što rade u Hrvatskoj za koju je proliveno toliko nevine hrvatske krvi, vjerojatno će i ovo svjedočanstvo nazvati "ustaškom revizijom povijesti".

Za Dom Spremni!
Zvonimir R. Došen


comments powered by Disqus


Naslovnica


Arhiva Naslovnica

SLOBODA, JEDNAKOST I BRATINSTVO

"Rastrgajmo paklenu mrežu koju nam je svima naš općeniti neprijatelj razapeo;
Zaboravimo na nepravde i uvrede koje smo jedni od drugih pretrpjeli;
Pripišimo svu nesreću našu njezinim početnicima, a ne narodima našim;
Oprostimo neprijateljima našim, i nastojmo da nam u buduće ne mogu škoditi;
Pomirimo se i pobratimo, te se zakunimo jedan za sve i svi za jednoga;
Zakunimo se na svetom grobu naših mučenika, a taj je grob cijela naša domovina,
zakunimo se da ćemo dostojno osvetiti oce naše,
a osveta nam budi svih nas sloboda, jednakost i bratinstvo."

Dr. Ante Starčević

Sveta prava našeg naroda...

"Ova naša stranka sudi da joj je vrijeme nastaviti svoje dosadašnje poslovanje…
Kako je znano, ovo je poslovanje:
Skidati krinke onim, koji su naš narod kojekakovimi načini i sredstvi turnuli do poniženja i nesreće,
ter nastoje da ga u tom stanju drže.
Na zakonitu temelju stojeć, branit ili iskat,
pravnim načinom i pravičnim sredstvi,
sveta prava našeg naroda i naše Domovine."

dr. Ante Starčević

Narodne mane...

"Mi Hrvati imamo dvie narodne mane, iz kojih izvire sva naša nesreća:

mi svakomu vjerujemo bez da promišljamo, i lako zaboravljamo krivice, koje nam drugi učine.
Ali mi bar za čas, u sadašnjosti, ne primamo pljuske za poljubce, krivicu za pravo, tlačenje za ljubav;
mi ćemo današnje zlo i krivicu današnju do sutra zaboraviti, pa, ako nam tko liepu rieč kaže, ponašati ćemo se kao da nismo bili prevareni, kao da krivica ni zala nikada nije bilo i kao da ih već nikada ne može biti;
nu danas, dok ne zaboravimo zlo i dok nove prazne rieči ne čujemo, mi se držimo, kako valja."

dr. Ante Starčević
© Stina hrvatskih pradidova