HRVATSKA IZNAD SVEGA
Škrinja hrvatske misli
Otac Domovine
Početna
Pišite nam
Knjiga gostiju
Komentirajte
Pisma dida Vidurine
Hrvatska misao
Potreba za međunarodnom sudskom osudom za zločine počinjene od strane totalitarnih komunističkih vlada
Ustav RH
Ustav BiH
Ustav FBiH
Croatio
iz duše te ljubim

Svake noći Boga za te molim
Pivajući kamenu i drači
Croatio ka mater te volim
Umorna si, samo mi ne plači

Sve ću pisme pokloniti tebi
Sve đardine, neka mi te kite
Croatio iz duše te ljubim
Ja te volim ka i mati dite

Još se sićam onih riči
Što mi uvik priča Ćaća
Nemoj sine nikud ići
Tvoj je kamen, maslina i drača

Nek te rani kora kruva
Kap'ja vina, zrno soli
Nek ti kušin bude stina
Al Hrvatsku sine voli

Pisme će ti pivati slavuji
Svirat će ti moje mandoline
Svaku stopu ove zemlje ljubi
Kad odrasteš voljeni moj sine

Bog i Hrvati!
Za Dom Spremni!
broj posjeta:
e-pošta
Nezavisna Država Hrvatska - Video
Flag Counter

Sve istine prolaze kroz tri faze:

Prvo se ismijavaju.
Zatim im se nasilno suprostavlja.
I na kraju, prihvaćaju se kao očite - samodokazive!

Arthur Schopenhauer

Bog i Hrvati!

Za Dom spremni!

Hrvatska Hrvatom!

SVAKI SIN DOMOVINE DUŽAN JE SLUŽITI SVOM NARODU HRVATSKOM I SVOJOJ DOMOVINI HRVATSKOJ!
ZA DOM SPREMNI!

Upišite svoje dojmove!

Pismo dida Vidurine suprotiva akademiku...

AKADEMIČE REINER, SAMO PRIPUZI I MIZERIJE ANTIHRVATSKE NE ŽALE ZA NEZAVISNOM DRŽAVOM HRVATSKOM!

-  A moj dide šta si mi se sad ti zamisli', gurka mala Marica dida svoga.

- A dite moje, smiši se did, šta ću ti kazat, jad i nevolja šta je 'Rvatsku našu snašla sa ovakvom pripuzničkom vlasti mi nikako ne izlazi iz glave. 'Ko je moga' mislit' '91. da ćemo na ovo spasti dvijetisuće i neke u svojoj državi, da nam udbaši i udbaška dica, nama Hrvatima, život i dan danas kroje, e Bože dragi, pa zar smo za ovo krv lili, upire did pogled u nebo.

I kako samo lipu lasku ka' narod odma'  pri'vaćamo od svakovrsne žgadije udbaške, ušuškane u lipa odila, čim mali odmak od Pusićke, Mesića il' Yusipovića pokažu, a oni nam ih zapravo pod nos poture, jer vidimo kad nas privislaju da s njima kolo vode, kolo kozaračko, vrti did glavom i beštimajući u sebi.
E jadni ti smo, uzdiše i dalje did, pa 'oćemo li se ikad pameti dozvati, 'oće li nas Hude jame i Kočevski rogovi osvistit' pa bagri pokazat' šta ih i sliduje u našoj krvlju okupanoj 'Rvatskoj!

- Eno dide i naš biskup Franjo Komarica je drža propovid, domeće mali Ivo sidajući do dida na klupu ispod razgranatog i sucem okupanog duda.

- A sluša sam dite drago, sluša, namišta did kapu na glavi mrmljajući sebi u brk. Nu, svaka čast našem biskupu i njegovoj bisidi, samo se nadam da ga je čuja Tim i njegov tim kada ono reče:

„Za veliki broj tih stradalnika ni do danas se ne zna gdje su im smrtni ostaci“ i „naši roditelji i preci znali su da je – osobito za vjerujućeg čovjeka – sveta dužnost i djelo milosrđa „mrtve pokopati“ i to onako kako to dolikuje njihovom ljudskom dostojanstvu  i vjerskom uvjerenju“.
Pa nam, živi bili, ostaje vidit'  hoće li  gud Tim u skladu s vladinim ovlastima poduzeti sve potribno da se istraže sva, njih priko 2000, prikrivena grobišta u kojima smakoše titini koljači naše najmilije, naše istinske Hrvate i da će potom i organizirati njihov dostojni pokop!
A što se tiče propovidi svatko daje naglasak, dite moje, po svojoj savisti i nagnuću i iz svake se može štošta naučiti i korist izvući, ma isto mi je zaškripala ona njegova da dolazi iz „svoje Domovine Bosne i Hercegovine“ čime nesmotreno obizvriđuje smisao žrtve onih koji padoše za svoju Domovinu Hrvatsku i ono za što se borismo u zadnjem Oslobodilačkom ratu prozvanom „Domovinski rat“, odmosno ono za što se moramo i dalje boriti da bi smo konačno i oslobodili i sebe i svoju Domovinu, jednu i jedinu nam Hrvatsku! Dakle, ima bi još šta kazat, al' eto, neka, da sad nepotribno ne razvodnimo biskupovu propovid, gladi did Maricu i Ivu po glavi.

- Ma dide, to o Domovini je Komarica i prije govori', znaš da je i prije istica naš zavičaj, našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, pojašnjava spremno Marica.

- Tako je, ustade mali Ivo prid dida, to je ona pogrišna politika kad se naša Crikva odma požurila stvoriti posebne Biskupske konferencije za RH i BiH, umisto da zadrži samo jednu Hrvatsku biskupsku konferenciju i tako pokaže cilom svitu, živu istinu da je Hrvatski narod jedan narod u svojoj jednoj i jedinoj Domovini Hrvatskoj!

Zato je upravo neshvatljivo da tako, olako i neoprezno, mogu naši crikveni velikodostojnici navoditi vodu na mlin neprijatelja naši', ozbiljno će mali Ivo.
I baš zato, zbog toga što je zbog svih dosadašnjih pripuznih politika u velikoj mjeri osakaćeno današnje pravaštvo i hrvatstvo, triba jasno i glasno svima reći, i biskupu i onima koji dile takve njegove stavove o tomu što je to Domovina, da je svakom svisnom Hrvatu jasno da je hrvatski narod jedan narod kako danas tako i prije čitrnest stotina lita kada je nastanio ovu svoju postojbinu i učinio je tada svojom Domovinom dajući joj svoje izvorno i naravno ime Hrvatska!
Ta zemlja se, biskupe naš,  prostirala i prostire na više pokrajina koje su imale svoja zasebna imena i prije dolaska Hrvata, a neka su nastala posli'.
Neke pokrajine su formirane za vrijeme vrhovničke vlasti hrvatskog naroda, a neke su osvajačkim nasrtajima razno-raznih agresora bile okupirane s pokušajem privremenog ili trajnog njihovog izuzimanja iz sastava hrvatske Domovine priključivanjem drugim okupacijskim tvorevinama uz protirivanje, odnarođivanje i genocid hrvatskog naroda.
Hrvatski narod je uvik bio svistan tih zločinačkih nasrtaja i uz velike žrtve se borio da obrani sve svoje zemlje kao jedan jedinstveni svoj Dom hrvatski!

Nikada hrvatski narod nije prihvatio kao konačno rišenje gubitak nike svoje pokrajine pod naletom trenutno jačeg osvajača i zlokobnih svitskih tokova, nego se uvik borio za njihovo oslobađanje ispod tuđinskog jarma i vraćanje pod krilo svoje Hrvatske, Majke Hrvatske, Domovine kao jedinog i sigurnog utočišta, prid svim burama i olujama neprijateljskim, za sve Hrvate, za cilokupni narod hrvatski!

Narod može pasti u ropstvo, izgubiti dio il' cilu državu, živiti u više država, ali ne može izgubiti svoju Domovinu.

Zapravo, dok je narod svistan, sebe, svoga jezika, svoga imena, svoje prošlosti, svistan je i svoje Domovine i raditi će na oživotvorenju i svoje cilovite države i tako zaštititi sebe i svoja buduća pokoljenja u svojoj cilovitoj i slobodnoj kući, jer narod bez države je ka' i čovik bez kuće, beskućnik, u ropstvu, u okupaciji i  opasnoj ovisnosti o drugim vlastima i državama, ozbiljno će mali Ivo.

Imajući u vidu sve to i današnje stanje kada su hrvatske povisne zemlje Bosna i Hercegovina formirane kao dio države BiH onda možemo reći (na trenutak zaboravljajući Hrvate na hrvatskoj zemlji u divnom Zemunu i sve gori i doli u lipoj Boki!): Mi smo jedan narod s jednom Domovinom: Hrvatskom!, a živimo u (barem) dvi države: RH i BiH, povisi glas mali Ivo da ga čuje biskup i svi naši pridvodnici!

- O srce didovo održa si nam opet pravi državnički govor ka' i ono kad smo Crnom Marku na istu temu bisidili, e šta bi da da imamo takvog prisidnika umisto sadašnjih pripuzničkih duša, dođi ´vamo da te did ljubi!

- Tako je, ljubi netjaka Ivu i dragovoljac Jure, i žalosno je i kad neki naši vrli rodoljubi kažu da smo pobidom u zadnjem Oslobodilačkom ratu protiv velikosrpskog agresora „stvorili svoju Domovinu“!

- Da, to je za žalit’, Jure moj, jer nije sva'ko oduvik svistan Hrvat bi' i na hrvatskoj srčiki izrasta' neg’ ih je Milošević agresijom osvistia i na pravu stranu okrenia pa je njima i za oprostit’, ali ih triba i poučit’ - Mi smo, ka’ šta mali Ivo reče, Domovinu stvorili ima četrnaest stotina lita, a ovu državu Hrvatsku, RH, koja na kiflu sliči, i državu BiH, smo stvorili otporom velikosrpskoj agresiji u zadnjem ratu, zaključi did.

- Da, bravo Ivane, zagrli ga i njegov braco Luka, možemo reći, ka’ šta nam je ono govori' fra Berislav, da je Domovina isto što i narod, živi narod sa svim svojim vridnostima, uspomenama, postignućima, kako gospodarstva, tako umitnosti, znanosti i kulture, te narodnim običajima i svim patnjama i nadama.

Zapravo Domovina je naša svist, naše narodno sićanje, povist i strimljenje. Domovina je živi narod koji zna za sebe!
Narod hrvatski je, dakle, jedan i tako ima i jednu Domovinu koja se zove narodnim imenom hrvatskim i tko to može zamisliti narod izvan svoje Domovine!?
Tko to može reći Duvanjskom polju koje je vidilo krunidbu Kralja Tomislava da ono nije više u Domovini Hrvatskoj!?
Tko to i zarad čijih interesa dilove naše napaćene didovine proglašava posebnim domovinama dok nam je majka Hrvatska živa i za život se bori!?
Tako je i hrvatski narod kroz svoju burnu i tešku povist proša' mnoge faze u kojima je gubio vlast na svojim prostorima, ali je uvik težio da sve svoje zemlje, na području svoje Domovine, ujedini u jednu državu.
To mu je i uspilo, u najvećoj miri, 10. travnja 1941., jer je bio svistan svoje jedine domovine Hrvatske. Zar tada onaj Hrvat iz Trebinja, Senja, Sarajeva, Zagreba, Banja Luke il' Bjelovara… nije sa najvićom radošću dočeka' ostvarenje višestolitnog sna - uskrsnuće svoje nezavisne Države na najvićem dilu svoje Domovine.
Bi li to uspio da su mu neprijatelji nametnuli razdiljenost i nejidinstvo s domovinama: Bosnom, Hercegovinom, Slavonijom, Dalmacijom…
Hrvatska Domovina je Hrvatska Majka i ako su nam majci otrgnuli ruku ne ćemo, valjda, tu otrgnutu ruku uzeti za Domovinu, pa onda dalje, kako je dušmani budu kidali, prst, nokat, što li!?
Ta i Nimačka je bila nakon Drugog svitskog rata nasilno razdiljena na dvi države i jesu li onda istočni i zapadni Nimci živili u različitim domovinama il' u različitim državama?!
I u našem obrambenom Domovinskom ratu prid velikosrpskom agresijom je Hrvat iz Livna kao i onaj iz Viteza stao u obranu svoje domovine Hrvatske, jednako ka' i onaj iz Splita il' Varaždina, jer je bio svistan da je on koji živi u državi BiH jednako u Domovini Hrvatskoj, ka' i oni koji živi u RH.
Bili su svisni da mogu živit' u slobodi i uživati plodove svoga rada samo u svojoj cilovitoj državi i u zajedništvu svog naroda u svojoj jedinoj Domovini.
Za to smo se borili, ali voljom svitskih moćnika i domaćih pripuza i mizerija to nismo uspili ostvariti, propustili smo povisnu priliku, i danas imamo državu RH i državu BiH, i vidimo da nismo slobodni!
Niti ćemo biti s obzirom kako govore o Domovini nam niki koji nas vode, kako u crikvi tako i u politici, ozbiljno podvuče mali Luka.

- O bravo, lulo didova, dobro zboriš! I ti si moj profešur ka' i Ivo, razdragano će did.

- Da dide, biskup jednu, a mi stotinu, a tako i triba dosta smo šutili, dosta je šutio ovaj narod i olako svi prilazimo priko niki’ riči koje rižu ka’ i nož, značajno će mali Ivo. Nego dide, eno je posli' 15 godina Hrvatski, doduše nedržavni, sabor opet pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu pa je i njigov prisidnik Željko Reiner govori’ prid više od dvadeset tisuća okupljenih Hrvata, ispod oka će Ivo.

- Ma bolje da i nije, nevoljko će did.

- Ma kako to dide, misliš na pokroviteljstvo il’ na govor akademika Reinera, čudi se malo mali Ivo.

- Ma i jedno i drugo, dite moje, skida did kapu s glave. Pa vidiš da nam cila vlast trkelja istu srbokomunističku priču o NDH i i njenim braniteljima ka’ i što sva ova antihrvatska žgadija od tite na ovamo. Ta i njegovo se ime i dalje u ovoj državi štuje ka’ neko krvavo božanstvo, štiteći sva njegova krvava zlodila, puštajući da njegove žrtve još trunu u prikrivenim grobištima, a oni nam sa svake govornice rane nezacijeljene i dalje sole, gužva did kapu. Dok nam Sabor nije bi’ pokrovitelj imalo je bit nade da se više čuje rič istine ka’ i onda dok je za kletog tite i njegovih krvavih žbira časni starina Petar Miloš sa Počasnim Bleiburškim vodom održava komemoracije za sve poginule iz Nezavisne Države Hrvatske bez ikakvih natruha yugo pripuzništva, vrti did glavom!.

- Slažem se dide, prihvati mala Marica. Pa on izjavi na čuđenje svih: „Naravno da svi oni nisu pobijeni na ovom polju, ali je ovo mjesto ono koje simbolizira sva ta stratišta uključujući i ona za koja ni do danas nismo doznali, slično kao što Jasenovac simbolizira sva ustaška stratišta”

- Eto, to ti govorim dušo moja, đava mu sriću odnija, ne može pripuz bez avetinjskih potvora ni na ovom Svetom mistu. Isto ka' da je u Crikvu doša' pričat' o mračnom Sridnjem viku, Križarskim ratovima, grisima papa il o viri Isusovoj ka' opijumu za narod, Bože mi prosti, a da mu pritom niki svićenik ne smi odgovorit istinu na te stare izlizane komunističke potvore, krsti se did i livom i desnom!

I on. prisidnik Sabora i to još akademik, crna Akademijo!
Pa je li išta pročita u ovim godinama što nismo u crnoj Jugoslaviji, što dokumenti kazaše o srbokomunističkim lažima o Jasenovcu, kad je već sve naučia za vrime tite, ispravlja did kapu.
I to ima obraza reći danas kada i ptice na grani, koje nisu pod direktivom Partije, znaju da je Jasenovac zapravo krvničko titino ubijalište Hrvata sve tamo do pedeset i neke!
Ta zar nije istina da zato krvolok nikad nije ni doša na to stratište, jer zna čije su kosti doli, a uostalom zato banda i ne otkopava crnu zemlju da istina ne iziđe na vidilo, crni prisidniče Sabora nedržavnog! Zato se javnosti i ne podastiru Evidencijske knjige,  Sabirnog i radnog logora Jasenovac, di bi se vidilo svih 18.600 osoba koje su prošle kroz njega! E zemljo otvori se, opet se did najidia i ogorčeno vrti glavom.

- E dide,  kad mu to nije bilo dovoljno još nas dokusuri sa ovim:

“Oni koji su u Drugom svjetskom ratu izvojevali pobjedu na strani antifašističke koalicije, tu su pobjedu nakon završetka rata nažalost jezivo okaljali neoprostivim zločinima koje najoštrije osuđujemo i žrtvama kojih se ovdje na Bleiburgu sa žaljenjem i tugom prisjećamo. Fašisti, nacisti i ustaše koji su činili zločine tijekom drugog svjetskog rata za njih su uglavnom kažnjeni u brojnim sudskim procesima i te je totalitarne ideologije odavno povijest jasno i nedvosmisleno osudila“, dodaje opet Marica.

- Hoće li time reći, vajni akademik, da ne zna što su ti pobidnici činili za vrime rata, da ne zna da su srbokomunisti pod četničkim il' crvenim barjakom uz pripomoć hrvatskih izroda s klanjem započeli svoj krvnički pir protiv Nezavisne Države Hrvatske čim se uspostavila na radost svekolikog hrvatskog naroda!

Nek nađe Sivu knjigu tužni akademik pa nek malo pročita šta su činili ti njegovi pobidnici pa će vidit, što i svako dite, koje nije pod jarmom Partije, da su se oni od kad su nastali „jezivo okaljali neoprostivim zločinima“, vrti desnicom dragovoljac Jure.
I crni akademiče, deder nam još reci, u kojim su to dičnim  „sudskim procesima“, kojim se hvališ, kažnjeni „fašisti, nacisti i ustaše“, je li u onim na kojima je osuđen i naš blaženik Alojzije Stepinac, nadbiskup zagrebački!?
A usput bi nam moga reć i koju o osudi i smaknuću onih 660 Isusovih apostola, „klerofašista“, rekli bi oni koje tako štitiš, da vidimo jasnije kakvi su to „sudski procesi“!

- Tako je strikane i još tako prisidnik nadoveza: „Nema smisla govoriti o brojevima onih koji su zvjerski ubijeni, a još manje njima licitirati. O tome će valjda jednoga dana povjesničari objektivno progovoriti“, domeće spremno Marica.

- E time, Marice moja, on pravda onu svoju „sućut tisućama žrtava komunizma“!

Eto, dide, prisidnik Hrvatskog sabora nam umanjuje žrtve Bleiburga i križnog puta, ne za dva, tri puta, već za stotinu puta i zato i traži od okupljenih da „ne govore o brojevima“, valjda da se ne bi krvoloci uznemirili i odmah uvidila i njegova ujdurma, škrguće dragovoljac Jure!
Umisto da kaže stotine tisuća, kad već ne će i ne smi reći 600 tisuća il' priko pola milijuna, poklanih Hrvata, on nam  ka' pravi naučnik Partije priča priče partizanke o „tisućama žrtava“!

- A moj Jure, a šta ti govorim, a šta me i mori kad sam govori' o ovakvoj vlasti i ovakvom pokroviteljstvu, uzdiše did, jer tako je kako netko kaza: „Tko ne zna povijesnu istinu jest samo blesav. Međutim, tko je zna, a naziva je lažju, jeste zločinac“!

  - I kao točka na i, da ne bi bilo zabune, vajni akademik kaza k'o vatrogasnim šmrkom po glavama okupljenih: „da mi danas nismo na ovo polje došli izraziti nekakvo navodno žaljenje za NDH, a još manje slaviti ili opravdavati ustaške zločine“, vrti glavom mali Luka.

- A koje „ustaške zločine“ brižni akademiče, stišće šake dragovoljac Jure, de nam ih navedi, de nas prosvitli, jer, ako te tko upita da znaš, ustaše su se viteški u skladu sa Ustaškim načelima borili za svoj Dom i svoj narod i za to životom plaćali i platili i pri tom nisu činili nikakve zločine pa tako i nitko ne može „slaviti ili opravdavati ustaške zločine“ od čega nas ti potvorno odrišuješ!

A onaj ustaša koji se o ta Načela ogrišija iz osvete zbog teških srbokomunističkih zločina koji mu uzeše najmilije, taj je za to platia glavom pod kaznom samog Ustaškog pokreta, odnosno državnih vlasti!
Dalje, crni akademiče, što se tiče tvoga „nežaljenja za NDH“, ja ti s punom odgovornošću , jasno i glasno, kažem da samo pripuz i mizerija antihrvatska ne žali za Nezavisnom Državom Hrvatskom i svim svetim žrtvama koje padoše za nju i zbog nje nasuprot klaonici Jugoslaviji!

Samo izrod ne žali za svojom Državom koja uskrsnu ustankom hrvatskog naroda onog slavnog 10. travnja 1941. godine pod vodstvom Poglavnika Ustaškog pokreta nasuprot otvorenog zatora hrvatskog naroda od strane velikosrpske Jugoslavije!
Samo izrod ne žali za NDH koja uskrsnu posli' osam stolića od propasti Hrvatskog Kraljevstva, posli osam stolića neizbrojivih žrtava, krvavih muka i borbi za svoju slobodu i krst časni na tlu svoje Domovine koja je krvarila pod  tuđinskim kraljevstvima i carstvima, stišće šake dragovoljac Jure.

I kako onda akademiče da nazovemo onoga koji na ovom Svetom mučeničkom polju, na kostima mučenika NDH koji izdahnuše pod maljem i nožem titinih krvoloka s NDH na usnama kao ono pred komunističkim dželatima dr. Savo Besarović: „Umirem kao Hrvat za svoju domovinu Hrvatsku. Živio doktor Ante Pavelić. Živio hrvatski narod!“, ima obraza reći: „nismo na ovo polje došli izraziti nekakvo navodno žaljenje za NDH“, ustade ljutito dragovoljac Jure! 
Zar tako akademik i prisidnik Sabora, bez imalo srama i stida, iskazuje „duboki pijetet prema nevinim žrtvama komunističkih zločina“, s gađenjem i gorčinom će Jure.

- Dobro Jure, ne žesti se toliko, smiruje did. U pravu si, tako je, triba mizerijama bez dlake na jeziku reći što ih spada, jer to traže od nas sve te mrtve kosti rasute po ciloj našoj krvavoj Domovini, od Slovenije do Makedonije, gotovo će bisno did.

Pa jesi li ti, Željko Reineru, plaka barem niku večer, gleda did u vis, da te tako priupitam, kad je na televiziji bio onaj dokumentarni film „Neprijatelj naroda“, kad su prikazane one mučeničke kosti 'rvatske, koje ostadoše u samrtnom grču tražeći izlaz iz jame, tražeći zadnji dašak zraka s hrvatskom u mislima, kosti majke koje čvrsto u zagrljaju držaše dite svoje da mu olakša jadna muke samrtne, suznih će očiju did!
I ti ćeš nama govoriti zašto smo se okupili na Svetom polju naših mučenika, vajni prisidniče nedržavnog Sabora!
Sram te i stid bilo, neutješan je did.

E dico, moja, teško mi je o tomu prid vama govorit', al odavno se niasm tako neutišno isplaka gledajuć one svete kosti mučenika naših, onih tila u samrtnom zagrljaju, onih lubanja s poslidnjim udisajem zraka hrvatskog', opet zaplaka did i dubokim plačom ode iza duda!

- Nemoj dide, ustade Jure, a za njim i dica koja isto stadoše plakati. Nemoj dide, evo molit ćemo se opet za naše pale, zazvat ćemo Isusa da pravdu za njih na svit donise, dide moj, zagrli ga Jure, kojeg isto plač obuze, a dicu onda još i više.

- Uspravi se did, i zgrčivši lice, umiruje dicu, dobro je sokolovi moji, dobro je budite čvrsti, ne ćemo sad ovdi plakati, more nas baba vidit pa šta će reći.

Dobro je dico moja, dobro je dok plačemo, znači da smo Hrvati, da nismo prodane duše koje patnja sunarodnjaka u srce ne dira, hrabri did i sebe i njih. Hrabri plaču, dico moja, jer nepravdu pripoznaju i na žrtvu su spremni!
Neka, dok plačemo, popustit zlu ne ćemo i neistinu ćemo pobidit!
U to nek bude siguran i akademik i bidna prisidnica, škrguće did grleći svoje male sokoliće.

- Drži Marica, još suznih očiju, citate akademika Reinera sa Bleiburškog polja:

Jer nijedan zločin ne opravdava drugi zločin. Naprotiv, ti su zločini, umjesto da ratne rane zaliječe, samo unijeli dodatni razdor i povode za sukobe kojih smo na žalost svjedoci sve do danas.“ i
„Moramo se sjećati povijesti i prenositi svojoj djecu istinu o njoj, jer narod koji se ne sjeća svoje povijesti osuđen je da ju ponavlja. No ostavimo  mrtve na miru bez obzira na bol koju su proživljavali njihovi najbliži jer ih nažalost ne možemo vratiti, ali prekinimo napokon s podjelama i živimo za budućnost naše djece u miru, slobodi i demokraciji.“, ali ih, vidjevši još uvik neutišnog dida, zgužva u čvrsto stisnutoj šaci, da dalje ne sikira dida novim tlapnjama nakaradnog akademika.

Did Vidurina

Ispod Starog duda, 15. svibnja, lita Gospodnjeg 2016.

Zapisao: ing. Ante Matić od Livna


comments powered by Disqus


Naslovnica


Arhiva Naslovnica

SLOBODA, JEDNAKOST I BRATINSTVO

"Rastrgajmo paklenu mrežu koju nam je svima naš općeniti neprijatelj razapeo;
Zaboravimo na nepravde i uvrede koje smo jedni od drugih pretrpjeli;
Pripišimo svu nesreću našu njezinim početnicima, a ne narodima našim;
Oprostimo neprijateljima našim, i nastojmo da nam u buduće ne mogu škoditi;
Pomirimo se i pobratimo, te se zakunimo jedan za sve i svi za jednoga;
Zakunimo se na svetom grobu naših mučenika, a taj je grob cijela naša domovina,
zakunimo se da ćemo dostojno osvetiti oce naše,
a osveta nam budi svih nas sloboda, jednakost i bratinstvo."

Dr. Ante Starčević

Sveta prava našeg naroda...

"Ova naša stranka sudi da joj je vrijeme nastaviti svoje dosadašnje poslovanje…
Kako je znano, ovo je poslovanje:
Skidati krinke onim, koji su naš narod kojekakovimi načini i sredstvi turnuli do poniženja i nesreće,
ter nastoje da ga u tom stanju drže.
Na zakonitu temelju stojeć, branit ili iskat,
pravnim načinom i pravičnim sredstvi,
sveta prava našeg naroda i naše Domovine."

dr. Ante Starčević

Narodne mane...

"Mi Hrvati imamo dvie narodne mane, iz kojih izvire sva naša nesreća:

mi svakomu vjerujemo bez da promišljamo, i lako zaboravljamo krivice, koje nam drugi učine.
Ali mi bar za čas, u sadašnjosti, ne primamo pljuske za poljubce, krivicu za pravo, tlačenje za ljubav;
mi ćemo današnje zlo i krivicu današnju do sutra zaboraviti, pa, ako nam tko liepu rieč kaže, ponašati ćemo se kao da nismo bili prevareni, kao da krivica ni zala nikada nije bilo i kao da ih već nikada ne može biti;
nu danas, dok ne zaboravimo zlo i dok nove prazne rieči ne čujemo, mi se držimo, kako valja."

dr. Ante Starčević
© Stina hrvatskih pradidova